Renumita revista de turism si calatorie National Geographic Traveler a recomandat cu cateva luni in urma Maramuresul, ca una dintre cele mai superbe destinatii de vizitat in 2015. Acest top, ce a continut un total de 20 de atractii din intreaga lume (precum insula Corsica, capitala Tunisiei s.a.) a scos in evidenta “lumea veche” pe care aceasta regiune de un pitoresc rar inca o pastreaza. Traditia de a prelucra lemnul, arhitectura caselor, Cimitirul Vesel, mestesugurile, modul de viata al satenilor de aici, peisajele, mancarea – toate sunt puncte forte ale acestei regiuni.

 

Chiar daca nu au fost realizate statistici si analize recente, unitatile de cazare si agentiile de turism recunosc cum un numar tot mai mare de turisti (atat romani cat si straini) se indreapta spre aceasta destinatie. In vreme ce unii prefera perioada sarbatorilor de iarna sau de Pasti, altii prefera sa descopere Maramuresul in culori de toamna sau in mijlocul perioadei estivale. Un numar mare de brosuri, pliante, harti si resurse turistice online sunt disponibile in limba romana sau in principalele limbi de circulatie internationala,  tocmai pentru a veni in  sprijinul celor care ajung in Maramu’.

Complex Lostrita - cazare si masa in Maramures

Complex Lostrita Baia Mare

Catre ce isi indreapta turistii atentia cand ajung in acest loc cu “obiceiuri de cand lumea”?

  • peisaje superbe: peste jumatate din suprafata judetului e acoperita de munti. Padurile de aici, ariile protejate, capitele de fan, speciile exceptionale de flori sunt doar cateva din atractii.

  • oamenii si omeni – in special de sarbatori, locuitorii de la tara merita vazuti in costumatia lor traditionala specifica, de care inca sunt mandri.

  • portile de lemn

  • bisericile din lemn – numeroase din ele aflate in patrimoniul UNESCO, fiind cele mai inalte biserici de lemn din lume

  • obiceiuri si sarbatori

  • mestesuguri populare

  • Cimitirul Vessel

  • muzee speciale – precum cel de mineralogie (din Baia Mare), cel al satului (Baia Mare si Sighet), Muzeul victimelor comunismului si rezistentei, Muzeul tarancii romance.

  • viata la tara

  • muzica traditionala

Un loc excelent pentru a incepe vizita ta in Maramures este Baia Mare – aici gasesti un loc de cazare superb, cu restaurant/terasa in aer liber si cu pastravarie proprie – Complex Lostrita din Blidari iti ofera preparate traditionale si internationale de o savoare deosebita si iti garanteaza odihna de care ai nevoie, fiind amplasata la poalele muntilor, la umbra padurii dese.