Managementul cablurilor de fibra optica reprezinta unul din cele mai importante aspecte in ceea ce priveste designul unui data center. Iata cateva recomandari pentru o mai buna organizare si prindere a cablurilor intr-un sistem de date central.

Data center-urile au facut multe imbunatatiri in ultimii ani in ceea ce priveste gestionarea cablurilor, organizarea si intretinerea acestora. Echipamentele de cablare au devenit tot mai mici, lucru care le permite sa fie mai usor de organizat in cabinete. Din acest motiv, inginerii si instalatorii trebuie sa acorde o atentie deosebita organizarii cablurilor, in caz contrar se poate pierde mult spatiu dedicat cablurilor suplimentare.

In trecut, organizarea cablurilor intr-un data center nu era atat de mult luata in serios si era vorba mai degraba de un „design centralizat”. Azi insa, tendinta este de a se urma un design mai structurat.

De asemenea, unul din cele mai simple moduri de organizare a data center-ului este prin utilizarea patch cordurilor colorate si a cablurilor vrac. Cablurile colorate exista pe piata de multa vreme, iar colorarea sistemului de securitate in mod diferential de liniile serviciilor de clienti si contabilitate, de exemplu, este o modalitate foarte buna de a identifica vizual dintr-o singura privire care este specificul fiecarui cablu din data center. Producatorii importanti de echipamente de cablare scot deja pe piata cabluri de fibra  optica (patch-uri) in diverse culori.

Recomandari pentru imbunatatirea managementului cablurilor intr-un data center:

1. Asezati mai multe cabluri orizontale in manunchiuri usor de manevrat. Acest lucru permite o mai buna organizare, dar ce este mai important este faptul ca ajuta la distribuirea greutatii, impiedicand incingerea cablurilor si imbunatatind per total performanta retelei.

2. Ganditi-va serios sa blocati porturile critice de retea folosind patch corduri specifice. Acest lucru impiedica deconectarile accidentale si problemele de manipulare.

3. Nu blocati caile de ventilatie din cabinet. Acest lucru ar putea impiedica fluxul de aer, temperatura ar putea creste in interiorul cabinetului,lucru care ar putea duce la o serie de probleme si defectiuni ale echipamentelor de cablare.

4. Acolo unde este vorba despre spatii inguste, de exemplu in cazul unor cabinete cu usi, profitati de colturile cu unghiuri la 90 de grade si alegeti patch corduri potrivite. Aceste patch corduri sunt indoite la 90 de grade si sunt special concepute pentru a maximiza spatiul, iar in acelasi timp asigura o performanta de inalta calitate.

5. Folositi curele de cablu cu carlig care se inchid in forma de bucla acolo unde este necesar. Aceste cabluri fibra optica se pot refolosi si pun o presiune mai mica asupra pachetelor de cablare. Cablurile de nylon in schimb ar putea fi montate prea strans cauzand astfel puncte de presiune pe cablurile principale, schimbandu-le geometria si in final ajungandu-se la o scadere a performantei a intregului sistem.