Cu o valoare mult peste asteptari, Bitcoin este prima moneda electronica, utilizata tot mai mult in lume pentru tranzactii diverse.

Aceasta nu este legata de o banca, un stat sau de un guvern si permite utilizatorilor sai sa cheltuiasca bani in mod anonim. Bitcoinii sunt creati de utilizatori care ii „mineaza” cu ajutorul unor computere foarte performante care verifica tranzactiile altor useri. Pentru munca depusa minerii sunt recompensati cu un anumit numar de monede.

Exista si alte metode de a obtine bitcoini, de exemplu prin cumpararea lor in cadrul unui Bitcoin Exchange. Poti cumpara Bitcoin platind in schimb dolari, euro, lei sau aproape orice alta valuta fiat.

Pretul de achizitie, adica rata de schimb a oscilat de-a lungul timpului, in prezent depasind pragul de 2500 de dolari.

Este Bitcoin anonim?

Pana la un punct, da. Bitcoinii pot fi cumparati platind in schimb valuta fiat, adica valuta clasica. Aceasta oepratiune este valabila si in sens invers. Astfel, orice bitcoin poate fi urmarit prin retea din momentul in care este produs (adica este generat de sistem) prin toate portofelele si tranzactiile in care este implicat. Astfel, daca un utilizator alege sa vanda monedele sau sa le utilizeze pentru a cumpara ceva ce implica declararea identitatii, atunci si anonimatul sau este anulat.

Autoritatile pot asadar sa urmareasca provenienta banilor si sa identifice, sa spunem, autorul unei escrocherii, insa numai in momentul in care acesta va incerca sa schimba banii in valuta clasica, dezvaluindu-si practic singur identitatea.

Cine utilizeaza bitcoini?

Bitcoin, la fel ca orice valuta, este limitata ca numar. Cu toate astea, moneda este implicata intr-un numar tot mai mare de tranzactii. Potrivit site-ului blockchain.info (sau al altori site-uri de specialitate in comertul cu monede virtuale) in fiecare zi au loc intre 250 si 300.000 de tranzactii in aceasta moneda.

Comerciantii au inteles si ei ca implementarea sistemului de plata cu bitcoin le poate aduce clienti noi, astfel ca multi au mers in aceasta directie. Printre marii acceptanti amintim Microsoft, Dell, Overstock si Zynga.

Despre securitate

La baza sistemului Bitcoin se afla un cod ce este open source, adica oricine poate vedea se se afla in spatele monedei digitale. Utilizatorii sunt insa cointeresati ca intreaga retea sa functioneze optim, pentru ca sunt rasplatiti pentru munca pe care o depun. De fapt, operatiunea prin care sunt verificate tranzactiile este cheia intregului sistem de securizare.

Fiecare tranzactie este inclusa de sistem intr-un bloc ce apoi este procesat de un utilizator prin operatiunea de minare. Blocul respectiv este integrat in lantul de blocuri, un registru electronic public ce tine evidenta tuturor tranzactiilor si a tuturor bitcoinilor. Confirmarea se face pe baza tranzactiilor anterioare in care a fost implicata moneda respectiva. Aceasta ordine cronologica foarte stricta face practic imposibila dubla cheltuire sau fraudarea prin falsificare. Un bitcoin nu poate fi falsificat, adica nu poate fi creat de la zero si introdus in retea.

Cum a aparut?

Nimeni nu stie cine a inventat Bitcoin. La baza sa se afla insa dorinta oamenilor de a avea control total asupra banilor lor, fara intermediari, banci sau taxe de platit.