În general, laptop și desktop sunt foarte similare. Ele au aceleași sisteme hardware, software și de operare de bază. Diferența principală este modul în care componentele lor se potrivesc împreună.
 Un computer desktop include o placa de baza, placa video, hard disk și alte componente într-un caz mare. Monitor, tastatură și alte periferice se conectează fără fir sau cu cabluri. Dacă respectivul caz stă vertical sau orizontal, are o mulțime de spațiu pentru carduri de add-in, cabluri și circulația aerului.
 Un laptop, cu toate acestea, este mult mai mic și mai ușor decât chiar și turnul PC cel mai compact. Ecranul său este o parte integrantă a unității, astfel cum este tastatura. În loc de un caz spațios, cu o mulțime de camere de circulație a aerului, un laptop foloseste un design mic, plat, în care toate piesele se potrivesc împreună perfect.
 O varianta economa ar fi achizitia de laptopuri refurbished si calculatoare refurbished. Acestea vin cu garantie de pana la 3 ani si licente windows incluse