Odată cu avansul tehnologic şi nevoia tot mai crescută de mobilitate, laptopul a devenit la fel de important ca telefonul, absolut indispensabil, iar numai gândul de a-l schimba ne poate nelinişti.

Utilizarea corectă a laptopului este una dintre activităţile cărora nu li se dă o prea mare importanţă, considerându-se că dacă sunt cunoscute elementele de bază ale acesteia  este suficient, nu mai trebuie nimic altceva. 

Utilizarea corectă a laptopului prezintă trei aspecte: unul de lucru, unul de protecţie şi unul de întreţinere.

Importanta lucrului cu laptopul este foarte mare, nerespectarea unor reguli generale putând duce până la deteriorarea laptopului sau pierderea irecuperabilă a datelor şi informaţiilor conţinute de acesta în dispozitivele de stocare.

Aici ne referim la navigarea pe site-uri nesigure, la instalarea de programe piratate, care, deşi sunt prezentate ca „free”, în realitate nu sunt, plata venind după instalare, sub forma apariţiei unor banner-e deranjante, a instalării concomitente a unor programe care conţin trojani, sau a unor programe – spion care vor culege informaţii din computer fără să vă daţi seama de acest lucru. Windows-ul va merge din ce în ce mai greu şi, în final, va trebui să îl re-instalati.

Protecţia laptopului este şi ea o parte importantă pentru utilizarea corectă a laptopului şi are, la rândul ei, două aspecte: cel al protecţiei împotriva viruşilor şi cel al protecţiei fizice, care se referă la modul în care ţineţi laptopul (să fie ferit de şocuri, zdruncinături, loviri), la modul în care îl transportaţi (aruncat în portbagaj sau pe bancheta din spate, în plin soare) sau îl utilizaţi (lovind cu putere tastele, atingând ecranul cu pixul sau alte obiecte dure, sau folosirea cu alimentatorul conectat dar neasigurat împotriva tragerii accidentale de pe masa / birou).

Protejarea datelor:

Toate datele din laptop, pot fi pierdute, in cazul in care se defecteaza hard diskul laptopului. De aceea este recomandat sa faceti copii de siguranta ale fisierelor, fie ca vorbim de fotografii din vacanta sau documente importante de la munca.

Puteti alege sa salvati datele importante in cloud, pe Google Drive, Dropbox sau alt serviciu similar.


Ventilatie si racire corecta:

Ventilatia si racirea laptopului sunt esentiale. Un laptop care nu se raceste corespunzator, se va incinge pana la temperaturi care vor afecta componentele de pe placa de baza, sau placa de baza inclusiv. Utilizand laptopul in conditii de temperaturi ridicate, veti risca dezlipirea cipului video de pe placa de baza iar reparatia va costa sute de lei. O astfel de reparatie se face doar la un service de laptopuri autorizat si va prelungi durata de viata a laptopului cu cateva luni, pana la 2 ani. 

Pentru a evita aceste situatii, mergeti la service cu laptopul, pentru o curatare interna si verificarea sistemului de ventilatie a laptopului.

Lichidele:

Lichidele sunt dusmanul numarul 1 al dispozitivelor electronice, iar odata varsate pe un laptop, defectiunile vor aparea in cascada iar reparatiile pot costa foarte mult, pana la a nu mai renta.

Daca ati varsat lichide in laptop, asigurati-ba ca ati scos laptopul din priza, ati decuplat incarcatorul si bateria si ati indepartat rapid, lichidele de pe display si tastatura. Despre lichidele varsate in laptop putem spune ca toate au acelasi efect devastator. Totusi, lichidele dulci sunt si mai periculoase, intrucat zaharul corodeaza in timp. 

In concluzie, putem spune ca laptopurile sunt dispozitive foarte sensibile, ce trebuie protejate, de lichide, praf si temperaturi extreme. Fata de un calculator, cu siguranta laptopul este mai predispus la defectare si datorita mobilitatii. Daca veti avea grija sa nu tineti lichide in apropierea laptopului, pentru a evita orice tip de accident, daca veti curata laptopul de praf o data pe an si daca il veti transporta cu atentie, aveti sanse sa va puteti bucura de laptop, pentru multi ani.