Alimentele romanesti sunt vaste si este greu sa determinam care este elementul reprezentativ. Sunt si cazuri in care ceea ce stabileste diferenta intre alimentul romanesc si un altul similar sunt condimentele pe care noi le folosim spre deosebire de alte tari, condimente ce dau un gust unic produselor locale. In afara de asta sint si unele specialitati romanesti specifice unor anumite regiuni cum ar fi supa de varza, sunca sau mamaliga cu branza sarata.

Bucataria noastra prezinta tehnici unice in ceea ce priveste combinatia intre ingredientele comune. Sunca afumata se face din grasime de porc si in functie de regiune se poate aroma cu diverse tipuri de condimente.

Sarmalele sunt preparate din carne tocata care se amesteca cu orezul si se ambaleaza in frunze de varza. Sunt si zone in care sarmalele se servesc cu smantana si mamaliga. Pentru a obtine acel gust traditional sarmalele ar trebui gatite in ceaune din fonta la un foc mic.

Alt aliment traditional este mamaliga cu smantana si branza care este o garnitura delicioasa si pentru alte preparate.

Un produs traditional din carne sunt si carnatii afumati care se prepara din carne tocata si intordusa in intestine de animale. Carnatii sunt apoi afumati si aromati cu ardei iute, boia, sare si chimen.

Ciorba de fasole este un aliment foarte gatit in bucataria noastra, si esunt diferente in modul de preparare in functie de regiunea in care se face aceasta ciorba. In Sudul tarii se prepara cu legume, in Transilvania cu smantana si uneli iar in Moldova cu marar si tarhon.

Chiar daca exista aceste diferente in procesul de preparare, ciorba de fasole este o comoara nationala.

Pentru ca tot vorbim de fasole, si iahnia cu afumatura este un produs traditional care isi are originile in Transilvania si este preferata in timpul posturilor, fara carne desigur.

Porumbul fiert sau copt este specific verilor la tara. Daca se adauga si putin unt porumbul va deveni deosebit.