Aparate de aer conditionat multisplit sunt denumite multi split deoarece ele sunt aparate de aer conditionat cu o singura unitate exterioara dar cu mai multe unitati interioare. Ele sunt utilizate in spatii comerciale si rezidentiale.

Avantajele acestor echipamente sunt urmatoarele :

  • tipurile de unitati interioare pot fi diferite, la fel si capacitatile unitatilor exterioare
  • o economie mai mare de energie
  • functiile de comanda sunt avansate
  • o clasa superioara de eficienta energetica

                             Unitatile exterioare de noua generatie sunt dotate cu motor inverter. In functie de model, unitatile multi split pot fi cu sau fara distribuitor. Unitatile interioare de puteri mici sunt racordate de obicei direct la unitatea exterioara. Unitatile de puteri mari au doua conducte ( pentru gaz si lichid ) care se pot imparti in mai multe trasee. Insa mai putem intalni si sistemul cu trei tevi. Diferenta acestui sistem fata de cel cu doua tevi este ca se poate face si rece si cald in acelasi timp, adica in unele camere unitatile interioare pot face cald pe cand in restul incaperilor celelate unitati interioare racesc spatiul.

Si aceste echipamente au o serie de avantaje cum ar fi :

  • consum mai redus a energiei
  • recuperare de caldura
  • functie concomitenta in rece si cald
  • pentru a face rece si cald este nevoie de un singur sistem in loc de doua sisteme

                            Avem un exemplu de functionare a unei unitati multi split cu doua teve la o unitate exterioara si patru unitati interioare dupa cum urmeaza : fiecare unitate interioara este legata la unitatea exterioara prin doua conducte gaz-lichid si printr-un cablu pentru comanda si control. Sa presupunem ca punem in functiune doar unitatea 1( U.I. 1).

Placa electronica a unitatii exterioare ( U.E ) va sesiza schimbarea si va porni ventilatorul si compresorul. Compresorul se va roti cu o turatie data de parametrii setati la U.I.  Reglajul turatiei compresorului este realizat de inverter care modifica frecventa, ceea ce inseamna modificarea turatiei si un debit de agent frigorific mai mic, necesar in circuitul U.I.

Agentul frigorific nu va circula prin celelalte U.I. deoarece U.E. este prevazuta pe fiecare circuit friorific de lichid cu electrovane, acestea fiind inchise. Daca din telecomanda pornim si a doua U.I. , U.E. este sesizata si va deschide electrovana, iar turatia motorului se va modifica insemnand un debit mai mare de agent frigorific in circuit .

Acesta este modul de functionare al aparatelor de aer conditionat multisplit, iar pe scurt acestea pot fi numite aparate frigorifice cu unitati interioare si comenzi diferite dar cu o singura unitate exterioara.