Mai este putin timp si, liceenii sunt nevoiti sa sustina probele examenului de Bacalaureat. Incepand de astazi, acestia trebuie sa se inscrie la examenul maturitatii. Prima sesiune incepe pe data 13 iunie, urmand ca in Iulie sa sustine probele scrise decisive. Pentru a promova examenul de Bacalaureat, liceenii trebuie sa obtina minim nota 6.

Sesiunea va incepe cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in Limba Romana care se va desfasura intre 13-15 iunie. Urmatoarea proba este evaluarea competentelor digitale ce are loc in perioada 21-24 iunie, iar ultima proba este proba competentelor ligvistice intr-o limba de ciculatie internationala ce are loc intre 27 iunie-1 iulie.

Elevii clasei a XII-a trebuie sa completeze fisa-tip informatizata de la secretariatul liceelui la care au absolvit. Pentru elevii din promotia actuala, dirigintii vor intocmi fisele cu probele de examen pe care trebuie sa le sustina elevii. Dupa intocmirea acestor fise, elevii trebuie sa le semneze si sa ajunga la secretariat. Elevii anilor trecuti ce nu au absolvit examenul de Bacalaureat, se pot inscrie daca depun la secretariat certificatul de nastere, certificatul de casatorie(daca este cazul), actul de identitate, foaia matricola si adeverinta cu notele la probele pentru care solicita recunoasterea la examenul din aceasta sesiune.

Sustinerea probelor scrise se face in perioada incepand cu data 4 Iulie cand are loc prima proba, Limba si Literatura Romana. Pe 5 Iulie de desfasoara proba la Limba si Literatura Materna. In data de 6 Iulie se sustine proba obligatorie a profilului, iar pe 8 Iulie proba la alegere a profilului si specializarii. Rezultatele obtinute vor fi afisate pe 12 Iulie. Tot pe 12 Iulie, absolventii liceului care nu promoveaza examen pot depune contestatiile intre orele 16-20:00, iar rezultatele finale se vor afisa pe 16 Iulie. Salile de examen sunt prevazute cu sisteme de supravehere audio-video. De asemenea, salile in care se descarca si se multiplica subiectele, cat si salile in care se preiau, evalueaza si depoziteaza lucrarile scrise vor fi prevazute cu camere de supraveghere audio-video. Absolventii care incearca sa copieze sau intra in incinta cu manuale, carti, copiute, telefoane mobile, casti audio sau orice alte dispozitive vor fi eliminati de la sustinerea examenului si nu vor mai avea dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale acestuia.

Elevii care nu au promovat examenul in prima sesiune, au posibilitatea sa se inscrie la a doua sesiune intre 18-22 iulie. In perioada 16-17 August, acestia vor sustine din nou proba competentelor lingvistice de comunicare orala in Limba Romana si in Limba Materna. Intre 17-19 August are loc proba competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala si intre 18-19 August evaluarea competentelor digitale. Dupa acestea, urmeaza probele scrise: pe 22 August – proba scrisa de Limba si Literatura Romana, pe 23 August-proba scrisa de Limba si Literatura Materna, pe 24 August- proba obligatorie a profilului si pe 26 August- proba la alegere a profilului si specializarii. Rezultatele celei de-a doua sesiune vor fi afisate pe 29 August. Ca la prima sesiune, intre orele 16-20:00 se vor depunde contestatiile. Ultimele rezultate vor fi publicate pe 1 Septembrie.