2000px-Smiley.svgÎncepând cu anul 2012, 20 martie a devenit, printr-o rezoluţie a ONU, Ziua Internaţională a Fericirii. Iniţiativa a venit din partea Buthanului, prima ţară din lume care, pe lângă calculul PIB-ului, şi-a măsurat progresul prin sporul naţional de fericire, un index ce ţine cont de sănătatea, bunăstarea psihică, starea de bine generală şi statutulul social al cetăţenilor.

Anul trecut, ambasadorul fericirii din partea Fundaţiei Naţiunilor Unite a fost Pharell Williams, interpretul hitului „Happy”, cel pe baza căruia oameni din întreaga lume şi-au promovat oraşele în videoclipuri pline de entuziasm şi bucurie. Un motiv foarte bun pentru a fi cel puţin recunoscători, dacă nu fericiţi, într-o astfel de zi, îl reprezintă simplul fapt că nu trăim într-o ţară cu politici restrictive, în care tineri precum cei din video-ul de mai jos, au fost condamnaţi la un an de închisoare şi lovituri de bici, pentru că au îndrăznit să se filmeze dansând pe melodia „Happy”, în decorul Teheranului. Partea bună e că cei şase tineri au scăpat totuşi de închisoare, după ce au declarat că au fost păcăliţi să filmeze clipul pentru o audiţie actoricească…

Aşadar, să fim recunoscători faptului că nici o lege absurdă nu ne interzice, încă, să primim şi să oferim zâmbete.

Revenind la sărbătoarea de astăzi, în acest an, sloganul Zilei Internaţionale a Fericirii este „Fericirea ta este parte din ceva mai mare” sau, parafrazând, „Fericirea ta e parte din fericirea celorlalţi”. Astfel, suntem invitaţi să ne concentrăm asupra relaţiei cu ceilalţi, asupra conexiunilor noastre cu alţi oameni, suntem provocaţi să dăruim fericire. Pentru că, aşa cum spune un citat biblic, „Este mai multă fericire în a da, decât în a primi“.

#happinessday