Muzica are un rol important in inima noastra. Cresterea in varsta este accentuata de un playlist personal favorit si rememora emotii si amintiri vii cand ascultam melodii. Persoanele care creeaza muzica pot aproba lucrul acesta si pot spune ca au un nivel ridicat de inteligenta, in special daca acestia citesc si creeaza melodii originale cantand la diverse instrumente muzicale sau utilizand vocea ca instrument in cantece. Sunt o varietate de cercetari si despre muzica si relatia cu inteligenta. Daca te-a miscat vreodata o strofa dintr-o melodie sau o experienta de viata ti-a schimbat performanta muzicala in direct, daca ai creat melodii sau ai gasit consolare intr-un instrument de muzica sau intr-un cantaret preferat, te va interesa stiinta care demonstreaza de ce ne relaxeaza atat de mult cand ascultam muzica. Bucurandu-te de melodii este ceva fascinant pentru aproape oricine, este precum un sistem de acces. Spre deosebire de hrana sau de sex, muzica nu este o necesitate primordiala pentru supravietuirea noastra, dar este plina de satisfactii si placuta. Aceasta pune in aceleasi parti ale creierului muzica, la fel ca celelalte placeri. Melodiile umple creierul cu o substanta chimica numita dopamina.

Dopamina este acea substanta chimica din creier unita cu placerea, recompensa si motivatia. Studiile demonstreaza ca anumite melodii de muzica clasica au acelasi efect asupra oricarei persoane. Melodiile starnesc aceleasi schimbari la nivelul creierului, indiferent de experienta muzicala trecuta sau preferata. Desigur ca, orice persoana este diferita si muzica ne raspunde in conformitate cu preferintele si familiaritatile noastre. Bucuria este determinata de faptul ca ne place sau nu ne place. Dar, aceste studii demonstreaza ca muzica provoaca creierului nostru sa raspunda in unanimitate si sa dea persoanelor o experienta universala, in special cand se bucura simultan ca la un concert orchestral. S-au facut studii pentru a detecta eliberarea de dopamina din creier cand utilizatorii asculta piesele lor favorite. Cand, ei au utilizat imagistica prin rezonanta magnetica pentru a vedea centrul placerii din creier, unde este eliberata dopamina si apoi au facut interactiunea cu alte zone ale creierului asociate cu emotie, cu invatarea, cu memoria si larea deciziilor. Aceste legaturi au fost cele mai interesante revelatii. Centrul creierului prevede, ce muzica te bucura bazata pe conectarea la diferite parti ale creierului, in conformitate cu ce este invatat creierul sa-i placa. Muzica se potriveste cu tipurile existente deja in creier, de gusturile noastre muzicale din trecut. Placut este, nu doar pentru ca este familiar, ci pentru ca deviaza suficient pentru a simti ceva nou si interesant. Nu trebuie sa para asemantor. Prin urmare, muzica poate fi utilizata ca potentator de dispozitie. Aceasta este un elixir motivatie si obliga la terminarea celor mai banale sarcini.

Exista mai multe moduri de a participa si utiliza muzica, extinderea domeniului muzical si gustul pot deveni o calatorie de descoperire despre sine, pentru orice forma de arta, in muzica se vede umanitatea oamenilor. Pentru a te simti bine, asculta muzica in fiecare zi, creeaza muzica, canta la un instrument, intelege muzica, canta, afla despre mai multe stiluri si instrumente muzicale din intreaga lume. Muzica este un mod minunat de a invata despre o cultura, in timp ce calatoresti. Muzica te calmeaza, te motiveaza si energizeaza, distrage atentia si redirectioneaza concentrarea, deschide mintea spre o experienta umana comuna.