951269-salvador-daliÎn 11 mai 1904 se năştea artistul suprarealist Salvador Dali, autorul celebrelor picturi „Persistenţa memoriei”, „Elefanţii”, „Marele Masturbator”, „Dezintegrarea persistenţei memoriei”, „Copilul Geopolitic”, „Umbra Sfinxului pe nisip” sau „Ispitirea Sfântului Anton”.

„Pictura este o parte infinit de măruntă a personalităţii mele.”, declara Salvador Dali, unul dintre cei mai renumiţi pictori ai secolului XX. Din fragedă copilărie geniul excentricului artist s-a remarcat în picturi complexe, astfel că în anul 1921 a început cursurile la „Real Academia de Bellas Artes de San Fernando” din Madrid. În anul 1929, Salvador Dalí abordează arta cinematografică, prin colaborarea cu Luis Buńuel la realizarea filmelor „Un câine andaluz” și „Vârsta de aur”. De altfel, Dali a colaborat şi cu genialul regizor Alfred Hitchcock pentru realizarea peliculei, ”Spellbound” (1945).

Peste 1500 de creaţii artistice, incluzând picturi, litografii, desene, sculpturi, costume de scenă, proiecte cinematografice, printre care şi un film scurt de animație pentru Disney, alcătuiesc moştenirea marelui artist suprarealist Salvador Dali, născut în urmă cu 111 ani. În 23 ianuarie 1989, la vârsta de 85 de ani şi în urma unui atatc de cord, Salvador Dali s-a stins din viaţă. În încheiere, vă lăsăm în compania câtorva citate celebre de-ale artistului:

  • „În fiecare dimineaţă când mă trezesc, experimentez din nou plăcerea supremă: aceea de a fi Salvador Dali.”
  • „În comparație cu Velázquez, sunt nimic, dar în comparație cu pictorii contemporani, sunt cel mai mare geniu al lumii moderne.”
  • În copilărie atât de mult m-am crezut geniu, încât, până la urmă, am şi ajuns”.
  • „Nu-ţi fie frică de perfecţiune: n-o s-o atingi niciodată.”
  • „Televiziunea este o pubelă de lux.”
  • „De fapt, este o singură diferenţă între un nebun şi mine. Nebunul crede că este sănătos. Eu ştiu că sunt nebun.”